Dżem z moreli i agrestu

Dżem z moreli i agrestu

Dżem z moreli i agrestu Do przepisu

Połączenie słonecznej moreli i bursztynowego agrestu jest już samo w sobie malownicze. Ponieważ uchwycenie momentu optymalnej dojrzałości agrestu może być trudne, często zbiera się go, gdy jest jeszcze zielony i lekko kwaśny. W tym przypadku właśnie tego nam potrzeba, bo słodkie morele zestawiamy z agrestem. Jagody obieramy z ogonków, mielimy w blenderze i z puree robimy dżem morelowy.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 327,81 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny Używany: 0,91 g/0,18 g/81,59GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ600 g moreli 500 g puree z agrestu 700 g cukru laska cynamonu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Morele przekrój na pół i usuń pestki.

Krok 2

Podgrzewaj puree na małym ogniu, aż zacznie wrzeć i dodaj 400 g moreli. Zwiększ ogień do średniego i zagotuj. Gotuj przez 3 minuty.

Krok 3

Dodać 200 g cukru i laskę cynamonu, gotować kolejne 10-15 minut. Dodać pozostałe morele i pozostały cukier w 2 porcjach. Gotuj, ciągle mieszając, aż morele będą stosunkowo miękkie.

Krok 4

Usuń cynamon. Wlać do 2 słoików. Zakręć i odwróć do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja