Dżem z melona i cytryny
gastronomia 31 sierpnia 2015 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 62,72 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 12 godz Używany: 0,14 g/0,06 g/15,51KonserwowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1 kg obranego melona 1 cytryna 700 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń skórkę z cytryny i pokrój ją w paski. W rondelku wymieszaj cukier ze skórką, sokiem z cytryny i 50 ml gorącej wody. Syrop gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
Krok 2
Melona obierz i pokrój w kostkę. Dodaj melona do syropu i zagotuj. Pozostaw dżem na 10–12 godzin. Następnie ponownie zagotuj i odstaw na ten sam czas. Zagotuj dżem po raz trzeci, wlej do czystych, wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami.