Dżem z marchwi i pomarańczy
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 4558,40 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 19,44 g/2,46 g/1123,96GotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 małe pomarańcze1kg marchewkiz soczystym miąższem2 łyżki l. drobno posiekany świeży imbirz cienką skórką2 duże pomarańcze1 kg cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Marchewkę obierz i gotuj w całości w dużej ilości wrzącej wody przez 10–12 minut. Do wody dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Duże pomarańcze zaparzyć wrzącą wodą, usunąć skórkę, posiekać i włożyć do syropu. Dodać imbir i sok z obranych pomarańczy. Gotuj przez 1 godzinę na bardzo małym ogniu. Małe pomarańcze i marchewkę pokroić w cienkie plasterki i zalać przygotowanym syropem. Gotuj, aż marchewki staną się przezroczyste.