Dżem z marchwi i imbiru
Do przepisu
Głównym bohaterem tego prostego dżemu marchewkowego jest imbir, który dodaje smaku i lekko pikanterii.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godzinyGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg marchwi 1,5 kg cukru 0,5 litra wody 2-5 cm świeżego korzenia imbiru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do miseczki na dżem wsypać cukier, dodać wodę i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Syrop lekko zagotować, ciągle mieszając, unikając zmiany koloru. Gotowy syrop powinien płynąć z łyżki gęstym strumieniem.
Krok 2
Marchew obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę zalać gorącym syropem, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 3
Obierz imbir i zetrzyj go na drobnej tarce. Do dżemu dodaj imbir, ponownie podgrzej ogień, zagotuj i gotuj przez kolejne 30-40 minut, aż będzie miękki.
Krok 4
Ostudzić dżem i rozlać do słoików.