Dżem z leśnych malin

Dżem z leśnych malin

Natalia Potapowa 21 lipca 2013 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzDżem z leśnych malin Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutGotowanieKuchnia rosyjskaImpreza herbacianaPustyWegetarianizmRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘŚwieże maliny – 1 kgCukier granulowany – 800 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Maliny posortuj i rozgnieć drewnianym tłuczkiem, dodaj cukier i dokładnie rozgnieć, dokładnie ucierając jagody. Masę jagodową przełożyć do miski lub patelni z grubym, najlepiej podwójnym dnem i postawić na małym ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10-12 minut, następnie usunąć powstałą pianę przez 3-5 minut. Następnie wlej gotowy dżem do sterylnych, suchych słoików i zamknij sterylnymi pokrywkami. Zamknięte słoiki odwrócić do góry dnem i ostudzić. Tak przygotowany dżem nie dzieli się na syrop i jagody, nie wymaga „Zhelfixu” – okazuje się już dość gęsty i jednorodny, a aromat i smak jagód są doskonale zachowane. Jagód zebranych w lesie nie należy myć, ponieważ… To powoduje, że się marszczą i tracą sok, ale warto je posortować, aby usunąć gruz, ewentualne robaki i inne śmieci leśne. Jagody ogrodowe niestety można traktować środkami chemicznymi i nawozami…

UWAGA DO GOSPODARKI

Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a co najważniejsze zachowuje smak, kolor i aromat leśnych jagód.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja