Dżem z jabłek, śliwek i śliwek wiśniowych
Konstanca 09 września 2021 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Lubię robić dżem z kombinacji różnych owoców i jagód. Zwracam uwagę na jasny i smaczny dżem jabłkowy z dodatkiem ciemnych śliwek i śliwki z czerwonej wiśni.
Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 72 godz Dodać. czas: 3 godzinyPustySKŁADNIKI NA 3 PORCJEjabłka 3,5 kgciemna śliwka 1 kgczerwona śliwka wiśniowa 0,5 kgcukier 1,2 kgwoda (w razie potrzeby) 1 – 2 szklanki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj jabłka i osusz je.
Krok 2
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki.
Krok 3
Umyj i osusz śliwkę wiśniową. Przekrój na pół, usuń nasiona.
Krok 4
Jabłka przekrój na pół i usuń strąki z nasionami. Jabłka pokroić w plasterki. W misce do robienia dżemu układamy warstwę jabłek, posypujemy niewielką ilością cukru.
Krok 5
Na warstwę jabłek ułóż warstwę śliwek i śliwek wiśniowych, posyp cukrem.
Krok 6
Kontynuuj w ten sposób, aż znikną wszystkie składniki. Pozostaw owoce z cukrem na kilka godzin, aż puszczą sok.
Krok 7
Następnie postaw miskę na ogniu, zagotuj owoce, usuń pianę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 – 15 minut. Pozostaw miskę z dżemem na kilka godzin, aż całkowicie ostygnie.
Krok 8
Powtórz poprzedni krok 3–4 razy. Jeśli Twoje jabłka nie są zbyt soczyste i dadzą mało soku, to podczas gotowania należy dodać do dżemu 1–2 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Dodałem 1,5 szklanki. Podczas ostatniego gotowania doprowadzić dżem do wrzenia, mieszając, aby się nie przypalił.
Krok 9
Przygotuj słoiki i pokrywki. Umyj je i sterylizuj w wygodny sposób. Napełnij słoiki gorącym dżemem.
Krok 10
Zwiń słoiki z pokrywkami. Połóż do góry nogami pod ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krok 11
Przechowuj dżem w chłodnym miejscu. Stosować jako deser, jako nadzienie do ciast i pasztetów. Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Dżemy robię zawsze po swojemu, nie według klasycznych kanonów. Syropu nie gotuję, po prostu posypuję cukrem owoce lub jagody. Okazuje się, że owoce gotuje się we własnym soku z cukrem. Jeśli wypłynie mało soku, dodaj trochę przegotowanej wody. Cukier dodaję do minimum, skupiając się na słodyczy samego owocu. Dżem, który robię, jest gęsty, podobny do marmolady. Bardzo podoba się całej mojej rodzinie i przyjaciołom.
PRZYDATNE RADY
Na dżem zawsze wybieram mocne i soczyste jabłka. Rozmiar nie ma znaczenia.