Dżem z jabłek i białych śliwek

Dżem z jabłek i białych śliwek

Konstanca 28 sierpnia 2020 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Moja mama bardzo często robiła różne dżemy, mieszając 2 lub więcej rodzajów owoców i jagód w jednym dżemie. Zawsze częstowała nas tym pysznym dżemem. Naprawdę nam się podobało. Pomysł na różne dżemy zapożyczyłam od mojej mamy; kupuję małe ilości różnych owoców i jagód i gotuję je w różnych kombinacjach. Okazuje się smaczne i różnorodne.

Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 2 godzinyGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciKarnawałNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 10 PORCJIjabłka 1 kgbiałe śliwki 1 kgcukier 1 kgmielony cynamon 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj owoce i osusz je. Usuń kapsułkę nasienną z jabłek i pokrój w plasterki. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki.

Krok 2

Jabłka i śliwki układamy warstwami w misce, posypując cukrem i cynamonem.

Krok 3

Gdy owoce dadzą sok, zacznij robić dżem. Najpierw zagotuj, usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.

Krok 4

Zdejmij z ognia i poczekaj, aż dżem całkowicie ostygnie. Powtórz tę czynność jeszcze 2 razy.

Krok 5

Podczas ostatniego gotowania zagotuj dżem, przełóż do gorących, wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.

UWAGA DO GOSPODARKI

Czas gotowania dżemu podany jest bez uwzględnienia czasu chłodzenia.

PRZYDATNE RADY

Ponieważ białe śliwki są bardzo słodkie, można dodać mniej cukru.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja