Dżem z jabłek i białych śliwek
Konstanca 28 sierpnia 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Moja mama bardzo często robiła różne dżemy, mieszając 2 lub więcej rodzajów owoców i jagód w jednym dżemie. Zawsze częstowała nas tym pysznym dżemem. Naprawdę nam się podobało. Pomysł na różne dżemy zapożyczyłam od mojej mamy; kupuję małe ilości różnych owoców i jagód i gotuję je w różnych kombinacjach. Okazuje się smaczne i różnorodne.
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 2 godzinyGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciKarnawałNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 10 PORCJIjabłka 1 kgbiałe śliwki 1 kgcukier 1 kgmielony cynamon 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj owoce i osusz je. Usuń kapsułkę nasienną z jabłek i pokrój w plasterki. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki.
Krok 2
Jabłka i śliwki układamy warstwami w misce, posypując cukrem i cynamonem.
Krok 3
Gdy owoce dadzą sok, zacznij robić dżem. Najpierw zagotuj, usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
Krok 4
Zdejmij z ognia i poczekaj, aż dżem całkowicie ostygnie. Powtórz tę czynność jeszcze 2 razy.
Krok 5
Podczas ostatniego gotowania zagotuj dżem, przełóż do gorących, wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.
UWAGA DO GOSPODARKI
Czas gotowania dżemu podany jest bez uwzględnienia czasu chłodzenia.
PRZYDATNE RADY
Ponieważ białe śliwki są bardzo słodkie, można dodać mniej cukru.