Dżem z dzikich truskawek
Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 4390,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 13:00 Używany: 8,00 g/4,00 g/1072,00GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg truskawek 1 kg cukru 150-200 ml wody (w zależności od stopnia dojrzałości jagód) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj truskawki, usuń działki. Jagody włóż do rondla, dodaj cukier, odstaw na 6-8 godzin.
Krok 2
Wlej wodę do garnka i postaw patelnię na ogniu. Delikatnie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, zdejmij z ognia i usuń pianę. Pozostaw dżem na 5 godzin, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczny, a jagody zachowają swój kształt.
Krok 3
Ponownie postaw dżem na ogniu i gotuj przez 30 minut. po ugotowaniu. Gotowość syropu sprawdź upuszczając kroplę na zimny spodek.
Krok 4
Ostudzić dżem i umieścić go w sterylnych słoikach.