Dżem z derenia
Olga Grezowa 13 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Zdecydowanie uwielbiam ten dżem z pestkami, podobnie jak dżem wiśniowy. Okazuje się dość słodki, ale z przyjemną cierpką nutą i niepowtarzalnym aromatem derenia.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 24 godziny Dodać. czas: 15 minutGotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ800 g derenia1 kg cukru750 ml wody Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj dereń i umyj go.
Krok 2
Zrób syrop z cukru i wody. Gorącym syropem zalej dereń i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu, usuwając pianę. Wyłączyć, przykryć pokrywką, odstawić na noc.
Krok 3
Powtórz procedurę gotowania po raz drugi. Jeśli dżem nie jest wystarczająco gęsty, ugotuj go po raz trzeci.