Dżem z derenia
Elena Iwanowa 20 maja 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Dżem jest fantastycznie pyszny, nieporównywalny, o niesamowitym zapachu i smaku!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 434,67 kcal/porcja Porcje: 12 Używany: 0,83 g/0,00 g/108,45GotowaniePustySKŁADNIKI NA 12 PORCJIdereń 1 kgcukier 1,2 kgwoda 250 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Świeże jagody należy dokładnie posortować, uwalniając je od gałązek i liści. Elastyczne owoce układamy na durszlaku (sicie) i kilkakrotnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Krok 2
Umyty dereń należy przekłuć w kilku miejscach wykałaczką.
Krok 3
Następnie musisz przygotować syrop. Aby to zrobić, wymieszaj cukier z wodą. Włącz mały ogień. Cukier powinien rozpuścić się w wodzie. Gdy syrop cukrowy zacznie wrzeć, po 5 minutach wyłącz ogień.
Krok 4
Syrop studzimy około 10 minut, następnie zalewamy jagodami. Syrop powinien pokryć wszystkie jagody. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 7 godzin.
Krok 5
Następnie ostrożnie usuń jagody z syropu. Włóż syrop do ognia. Niech się zagotuje. Gotuj przez 7 minut. Zanurz jagody w gorącym syropie i ponownie odstaw na 7 godzin.
Krok 6
Po raz trzeci zagotuj pojemnik z dżemem i gotuj przez 10 minut, stale usuwając powstałą pianę.
Krok 7
Następnie przełóż dżem do wysterylizowanych słoików. Odwróć słoiki z dżemem do góry nogami i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krok 8
Smacznego!