Dżem z derenia

Dżem z derenia

Elena Iwanowa 20 maja 2020 r4.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałJak zrobić dżem z dereniaDżem z dereniaRobienie dżemu z dereniaJak zrobić dżem z dereniaDżem z derenia Do przepisu

Dżem jest fantastycznie pyszny, nieporównywalny, o niesamowitym zapachu i smaku!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 434,67 kcal/porcja Porcje: 12 Używany: 0,83 g/0,00 g/108,45GotowaniePustySKŁADNIKI NA 12 PORCJIdereń 1 kgcukier 1,2 kgwoda 250 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Świeże jagody należy dokładnie posortować, uwalniając je od gałązek i liści. Elastyczne owoce układamy na durszlaku (sicie) i kilkakrotnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Krok 2

Umyty dereń należy przekłuć w kilku miejscach wykałaczką.

Krok 3

Następnie musisz przygotować syrop. Aby to zrobić, wymieszaj cukier z wodą. Włącz mały ogień. Cukier powinien rozpuścić się w wodzie. Gdy syrop cukrowy zacznie wrzeć, po 5 minutach wyłącz ogień.

Krok 4

Syrop studzimy około 10 minut, następnie zalewamy jagodami. Syrop powinien pokryć wszystkie jagody. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 7 godzin.

Krok 5

Następnie ostrożnie usuń jagody z syropu. Włóż syrop do ognia. Niech się zagotuje. Gotuj przez 7 minut. Zanurz jagody w gorącym syropie i ponownie odstaw na 7 godzin.

Krok 6

Po raz trzeci zagotuj pojemnik z dżemem i gotuj przez 10 minut, stale usuwając powstałą pianę.

Krok 7

Następnie przełóż dżem do wysterylizowanych słoików. Odwróć słoiki z dżemem do góry nogami i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Krok 8

Smacznego!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja