Dżem z czerwonego wina z przyprawami
Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 677,35 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 20 minut Używany: 0,47 g/0,08 g/141,80KonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 litr wytrawnego czerwonego wina 800 g cukru 50 g pektyny 1 łyżeczka. cynamon 1 łyżeczka. goździki skórka z 1 pomarańczy Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Skórkę pomarańczową pokroić w małe paski.
Krok 2
Wino wlać do rondla, postawić na małym ogniu, dodać przyprawy i skórkę. Podgrzewać powoli, doprowadzić do wrzenia i dalej gotować na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
W misce wymieszaj pektynę z cukrem i stopniowo wlewaj do wina. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wlać do wstępnie wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywkami.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony i opracowany Maria Didurenko, twórczyni sklepu internetowego Varenyevar.