Dżem z czarnej porzeczki na zimę

Dżem z czarnej porzeczki na zimę

Dżem z czarnej porzeczki na zimę, Zahodnik Do przepisu

Dżem z czarnej porzeczki na zimę to jeden z najpopularniejszych przetworów wśród wszystkich, którzy uprawiają tę jagodę w swoich domkach letniskowych. W końcu dużo porzeczek zwykle dojrzewa i należy je szybko przetworzyć. Dżem będzie pyszny sam lub jako nadzienie do ciast.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 294,67 kcal/porcję Porcje: 15 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 0,67 g/0,27 g/71,33PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 15 PORCJI1 kg czarnych porzeczek 1 kg cukru 350 ml wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Posortuj jagody na dżem z czarnej porzeczki na zimę, usuń gałęzie. Porzeczki włóż do miski i zalej zimną wodą. Zwykle na powierzchnię wypływa wiele drobnych zanieczyszczeń, należy je usunąć. W razie potrzeby spuść wodę i ponownie opłucz jagody. Umieścić na durszlaku i pozwolić wodzie spłynąć.

Krok 2

Porzeczki włożyć do miseczki na dżem lub szerokiego rondla, dodać cukier, delikatnie wymieszać i pozostawić jagody z cukrem na noc, przykrywając miskę gazą lub ręcznikiem.

Krok 3

Miskę z porzeczkami postaw na ogniu, zalej wodą i mieszając, zagotuj. Zmniejsz ogień i zacznij zbierać piankę, zbierając ją od krawędzi do środka.

Krok 4

Dżem porzeczkowy gotuj na małym ogniu na małym ogniu przez 50-60 minut, syrop powinien zgęstnieć. Sprawdź gotowość dżemu: na spodek nałóż łyżkę syropu i ostudź. Przesuwaj trzonkiem łyżki po syropie; jeśli pozostanie wyraźna smuga, dżem jest gotowy.

Krok 5

Zdejmij miskę z ognia i ostudź dżem z czarnej porzeczki na zimę. Umieścić w czystych, suchych słoikach. Przykryj pokrywkami i przechowuj w temperaturze pokojowej.

PRZYDATNE RADY

Przygotowując dżem z czarnej porzeczki na zimę, pamiętajmy o dokładnym zebraniu piany. W ten sposób otrzymasz nie tylko doskonale ugotowany dżem, ale także bardzo smaczny przysmak. Piana z konfitury porzeczkowej szybko się żeluje, zamieniając się w ciekawy deser.

PRZY OKAZJI

Jeśli zamierzasz zrobić dżem porzeczkowy na zimę, przeprowadź następujący eksperyment. Pół szklanki jagód rozgnieć tłuczkiem i wymieszaj z 2 łyżkami. l. Sahara. Mieszamy i pozostawiamy aż zgęstnieje. Jeśli przecier jagodowy zgęstnieje w ciągu pół godziny, jagody zawierają dużo pektyny. Jeśli dłużej, musisz dodać mniej wody do dżemu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja