Dżem z cukinii z jabłkami
gastronomia 22 lipca 2015 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 116,15 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Używany: 2,03 g/0,51 g/26,42GotowaniePustySKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg cukinii 700 g jabłek 150 ml wody Skórka i sok z jednej cytryny i pomarańczy Pęczek mięty 160-180 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka obierz i pokrój w kostkę o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Nieobraną cukinię pokrój w kostkę o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Włóż do dużego rondla.
Krok 2
Dodać sok i skórkę z cytryny i pomarańczy, wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut. Ostudź i powtórz proces, a następnie ponownie ostudź.
Krok 3
Dodaj miętę, możesz zawiązać pęczek nitką, gotować przez kolejne 10 minut, następnie wyjąć miętę.
Krok 4
Włóż dżem do czystych, wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywki i włóż do lodówki.