Dżem z cukinii z cytryną i imbirem
Elena Szaszkina 09 sierpnia 20154,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Tym, którzy nigdy nie próbowali dżemu z cukinii, bardzo trudno jest zrozumieć, z czego ten dżem jest zrobiony. Jest taki niezwykły i smaczny, a cytryna i imbir dodają bardzo pikantnych nut.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDuża cukinia – 1 sztukaCytryna – 3 sztKorzeń imbiru – 3 cmCukier – 500 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Usuń skórkę z cytryny, samą cytrynę pokrój w kostkę, usuwając po drodze nasiona. Obierz i zetrzyj imbir. Wszystkie składniki umieścić w rondlu i gotować na małym ogniu przez 30-40 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 2
Fajny. Dżem jest gotowy. Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast cytryn można użyć pomarańczy.