Dżem z cukinii z ananasem
Ania S 28 sierpnia 20154,33 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Cukinia jest bardzo niskokaloryczna, zawiera dużo błonnika i mikroelementów, takich jak potas, wapń i żelazo, witaminy z grupy B, białko i węglowodany. Bardzo smaczny dżem z cukinii! Idealny do napełniania ciast, bułek i pasztetów.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 10 minutPustySKŁADNIKI NA 4 PORCJIcukinia – 800 gananas – 1 puszkacukier – 700 gcytryna – 1 szt.pomarańczowy – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię myjemy i obieramy. Cukinię przekrój na pół. Za pomocą łyżki usuń nasiona. Cukinię pokroić w kostkę o wymiarach około 2×2 cm.
Krok 2
Cytrynę i pomarańczę dokładnie myjemy, drobno siekamy wraz ze skórką, usuwamy nasiona.
Krok 3
Na patelnię wlej syrop ananasowy. Gdy syrop się zagotuje, stopniowo dodawaj granulowany cukier, ciągle mieszając. Poczekaj, aż cukier całkowicie rozpuści się w syropie.
Krok 4
I dopiero potem do syropu dodaj posiekaną cukinię. Gdy wszystko ponownie się zagotuje, należy dodać kawałki cytryny, pomarańczy i ananasa.
Krok 5
Gotuj dżem przez 50 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby zapobiec przypaleniu. Zakręć lub zamknij słoiki sterylnymi pokrywkami. Zawiń słoiki w ręcznik, aż całkowicie ostygną.