Dżem z cukinii w powolnej kuchence
gastronomia 10 września 2013 r Do przepisu
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutGotowanieDeserSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg cukinii 2 cytryny 1 kg cukru kwas cytrynowy na czubku noża Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z dużej cukinii należy usunąć nasiona. Cytryny umyj i pokrój na małe kawałki.
Krok 3
Do miski multicookera włóż posiekaną cukinię i cytryny, dodaj cukier i pozostaw na 1 godzinę.
Krok 4
Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C i zagotuj. Dodaj kwas cytrynowy. Mieszaj i pozwól ostygnąć do temperatury pokojowej. Ponownie zagotuj dżem, a następnie ostudź.
Krok 5
Wrzący dżem wlać do sterylnych słoików. Zamknąć pokrywkami i przechowywać.