Dżem z cukinii
gastronomia 22 sierpnia 20075,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 2147,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg cukru1 kg cukinii1 cytryna (skórka, sok) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Z dużej cukinii należy usunąć nasiona. Cytryny umyj i pokrój na małe kawałki.
Krok 2
Do szerokiego rondla włóż posiekaną cukinię i cytryny, dodaj cukier i odstaw na 1 godzinę.
Krok 3
Postaw patelnię z cukinią na średnim ogniu i zagotuj. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Ponownie postaw na ogień, zagotuj i następnie ostudź. Powtórz tę operację ponownie. Wrzący dżem wlać do sterylnych słoików. Zamknąć pokrywkami.