Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii Do przepisu

Do konfitury z cukinii można również dodać rodzynki lub orzechy włoskie w ilości 150 g na 1 kg cukinii. A zamiast cytryny można użyć pomarańczy.

Złożoność: łatwo Kalorie: 203,00 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJI1 kg cukinii 1 kg cukru 1 cytryna (skórka, sok) 5 g sproszkowanego kwasku cytrynowego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Usuń nasiona z dużej cukinii. Do szerokiego rondla włóż posiekaną cukinię, dodaj cukier i odstaw na 1 godzinę.

Krok 2

Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki.

Krok 3

Postaw patelnię z cukinią na średnim ogniu i zagotuj. Dodaj kwasek cytrynowy i cytryny. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Ponownie postaw na ogień, zagotuj i następnie ostudź. Powtórz tę operację ponownie.

Krok 4

Wrzący dżem wlać do sterylnych słoików. Zamknąć pokrywkami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja