Dżem z cukinii
Do przepisu
Do konfitury z cukinii można również dodać rodzynki lub orzechy włoskie w ilości 150 g na 1 kg cukinii. A zamiast cytryny można użyć pomarańczy.
Złożoność: łatwo Kalorie: 203,00 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJI1 kg cukinii 1 kg cukru 1 cytryna (skórka, sok) 5 g sproszkowanego kwasku cytrynowego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Usuń nasiona z dużej cukinii. Do szerokiego rondla włóż posiekaną cukinię, dodaj cukier i odstaw na 1 godzinę.
Krok 2
Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3
Postaw patelnię z cukinią na średnim ogniu i zagotuj. Dodaj kwasek cytrynowy i cytryny. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Ponownie postaw na ogień, zagotuj i następnie ostudź. Powtórz tę operację ponownie.
Krok 4
Wrzący dżem wlać do sterylnych słoików. Zamknąć pokrywkami.