Dżem z białych wiśni z orzechami włoskimi
gastronomia 23 kwietnia 2018 r Do przepisu
Orientalne desery i przetwory są powodem do dumy azerbejdżańskich gospodyń domowych. Wiele orientalnych opowieści opisuje obfitość słodyczy i deserów, którymi szachowie i sułtani zaskoczyli swoich gości. Dżemy w Azerbejdżanie robi się z prawie wszystkich owoców, jagód, a nawet z bakłażanów, pomidorów, dyni, skórek arbuza i melona. A jaki aromatyczny dżem robią w Azerbejdżanie z płatków róż! Przygotowanie dżemu z białych wiśni z orzechami włoskimi to żmudna praca, ale warto. Okazuje się niesamowicie smaczne i piękne!
Złożoność: trudny Kalorie: 132,06 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 11:00 Dodać. czas: 50 minut Używany: 0,79 g/2,10 g/27,59GotowanieKuchnia kaukaskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2 kg białych wiśni 1,6 kg cukru 200 g orzechów włoskich łuskanych Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń łodygi z posortowanych wiśni. Za pomocą specjalnego narzędzia lub spinki do włosów usuń nasiona z każdej jagody.
Krok 2
Orzechy włoskie pokroić na kawałki wielkości pestki wiśni.
Krok 3
Zamiast nasiona włóż kawałek orzecha włoskiego do każdej jagody. Przygotowane jagody włóż do miski.
Krok 4
Gdy wszystkie wiśnie będą już gotowe, posyp jagody cukrem i odstaw na kilka godzin. Wiśnia powinna dawać dość dużo soku – na tyle, aby sok całkowicie pokrył owoc. Jeśli soku jest za mało, równomiernie posyp zawartość miski 100–150 ml wody. Wiśni lepiej nie mieszać z cukrem; czasami można jedynie lekko zakołysać misą lub przewinąć.
Krok 5
Następnie postaw miskę z wiśniami na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz nieznacznie ogień i gotuj przez 15 minut. Obróć miskę i zdejmij z ognia, całkowicie ostudź.
Krok 6
Wykonaj tę procedurę (doprowadź do wrzenia, przewiń, zdejmij z ognia, całkowicie ostudź) jeszcze dwa razy, aby dżem gotował się łącznie przez 45 minut: trzy razy przez 15 minut.
Krok 7
Gdy dżem całkowicie ostygnie po raz trzeci, musisz sprawdzić, czy jest gotowy. Nałóż kroplę na spodek i rozprowadź ją łyżką. Jeśli kropla nie spłynie z dwóch części z powrotem do jednej, dżem jest gotowy. Jeśli nie, ugotuj ponownie, stosując tę samą metodę. Wlać dżem do przygotowanych słoików i zamknąć pokrywki.
PRZY OKAZJI
Jeśli nie podoba Ci się ciemny kolor orzechów prześwitujący przez półprzezroczysty miąższ białych wiśni, możesz je obrać. Aby to zrobić, zalej łuskane orzechy wrzącą wodą. Po 15 minutach Odcedź je na durszlaku i usuń ciemną skórkę.