Dżem z agrestu szmaragdowego
Do przepisu
Dżem z agrestu szmaragdowego to jeden z wariantów słynnego dżemu carskiego, który często przygotowywany jest z dodatkiem ziaren orzecha włoskiego. Warto zaznaczyć, że nasza uproszczona wersja nie jest gorsza! Podstawą tego dżemu agrestowego ponownie jest napar z liści wiśni, który odpowiada nie tylko za aromat potrawy, ale także za jej piękną barwę. Jagody okazują się półprzezroczyste, soczyste i niezwykle smaczne. Sprawdź nasz przepis na konfiturę z agrestu szmaragdowego: po spróbowaniu tego przysmaku Twoi bliscy i goście w Twoim domu będą po prostu zachwyceni!
Złożoność: łatwo Kalorie: 48,01 kcal/porcję Porcje: 134 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,10 g/0,03 g/12,21GotowanieKuchnia rosyjskaDeserWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 134 PORCJIliście wiśni – 100 g woda pitna – 500 ml agrest – 2 kg cukier – 1,4 kg Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj liście na syrop z dżemu szmaragdowego. Umyj je i włóż do rondla. Zalać 500 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, ostudź i odcedź.
Krok 2
Przygotuj jagody na dżem szmaragdowy. Agrest starannie posortuj (zielony, niedojrzały, mocny), następnie usuń szypułki i wysusz kielichy kwiatowe.
Krok 3
Agrest na konfiturę umyj i dobrze osusz, rozkładając na papierowym ręczniku. Odetnij końcówki jagód, następnie wykonaj nacięcia po bokach i usuń nasiona.
Krok 4
W rondelku umieść agrest na dżem. Wlać wywar z liści wiśni tak, aby całkowicie zakrył jagody, zamknąć pojemnik i odstawić na jeden dzień w chłodne miejsce.
Krok 5
Umieść jagody na durszlaku i zbierz napar w rondlu. Dodaj do niego cukier i postaw na dużym ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotuj syrop dżemowy przez 3 minuty.
Krok 6
Włóż agrest do wrzącego syropu. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu odgarniając pianę. Pozostawić do ostygnięcia i umieścić dżem w suchych, wysterylizowanych słoikach.
PRZYDATNE RADY
Aby przygotować dżem szmaragdowy, można usunąć pestki agrestu za pomocą wąskiej rączki łyżki lub noża do masła z zaokrąglonym ostrzem. Staraj się działać ostrożnie, aby ściany jagód pozostały nienaruszone.
PRZY OKAZJI
Gotowość dżemu z agrestu szmaragdowego można sprawdzić polewając syropem syropem na zimny płaski spodek. Jeżeli nie rozleje się i nie rozprzestrzeni się, można bezpiecznie przerwać gotowanie.