Dżem z agrestu królewskiego w powolnej kuchence
gastronomia 10 sierpnia 2013 Do przepisu
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg dużego agrestu 1 kg cukru 100 g liści wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka. kwas cytrynowy 0,5 łyżeczki. cukier waniliowy Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Agrest umyć, odciąć końcówki. Agrest włóż do dużej miski, zalej lodowatą wodą i odstaw w chłodne miejsce na 5-6 godzin, następnie odlej wodę.
Krok 3
Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160 °C. Liście wiśni umyj, włóż do miski multicooker, zalej 1 litrem wody, dodaj kwas cytrynowy i zagotuj. Gotuj przez 5 minut. Odcedź bulion i wróć do miski.
Krok 4
Do bulionu dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, wlać wódkę i cukier waniliowy, wymieszać. Wrzącym syropem zalej agrest i odstaw na 15 minut.
Krok 5
Włóż jagody z syropem do miski multicookera, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. w tym samym trybie. Wrzący dżem wlać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Krok 6
Królewski dżem z agrestu w powolnej kuchence jest gotowy. Wrzący dżem wlać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.