Dżem z agrestu królewskiego

Dżem z agrestu królewskiego

Carski dżem agrestowy, ZahodnikCarski dżem agrestowy, Zahodnik Do przepisu

Mówią, że dżem z agrestu królewskiego nie bez powodu nosi taką nazwę. Według legendy coś podobnego podarowała kiedyś Katarzynie II stara kobieta, która służyła w pałacowej kuchni. Faktem jest, że cesarzowa kiedyś stanęła w obronie wnuka kobiety, którego chcieli ukarać za swoje przestępstwo. Babcia postanowiła więc podziękować Katarzynie najlepiej, jak potrafiła. Cóż, więc wszystko jest proste: prezent tak bardzo spodobał się cesarzowej, że zamówiła w przyszłości królewski dżem agrestowy. Nie podejmujemy się oceniać, czy ta historia jest prawdziwa, ale śmiało możemy powiedzieć, że taki przysmak naprawdę zasługuje na uwagę nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 4533,06 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 5 godzin Używany: 7,00 g/2,00 g/1117,40GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘagrest – 1 kg liście wiśni – 100 g woda pitna – 500 ml kwas cytrynowy – 1 łyżeczka cukier – 1 kg ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki wódka – 50 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj agrest do przygotowania dżemu królewskiego. Sortuj jagody, usuwając zgniłe i pomarszczone. Pozostałą część dokładnie umyj i osusz, rozkładając na papierowym ręczniku.

Krok 2

Odetnij końcówki agrestu na konfiturę. Następnie ostrym nożem natnij każdą jagodę z boku i ostrożnie usuń nasiona czubkiem lub wąską rączką łyżeczki.

Krok 3

Przygotowany agrest umieść w dużej misce. Zalać lodowatą wodą (tak, aby jagody były całkowicie przykryte) i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 godzin.

Krok 4

Liście wiśni na dżem królewski dokładnie umyj pod bieżącą wodą i włóż do rondla. Zalać 500 ml wody pitnej, dodać kwas cytrynowy i postawić na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.

Krok 5

Gotuj liście wiśni na dżem królewski przez 5 minut. Następnie ostrożnie przecedź bulion przez drobne sito lub gazę do rondla. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.

Krok 6

Postaw patelnię ze słodzonym bulionem na ogniu. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i gotować przez 1 minutę. Dodać ekstrakt waniliowy, wódkę i wymieszać. Usuń powstały syrop z ognia.

Krok 7

Do rondelka włóż agrest na dżem. Ostrożnie wlać przygotowany gorący syrop i pozostawić na 15 minut. Postaw patelnię na dużym ogniu i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Następnie wlać dżem królewski do wyparzonych słoików i zwinąć.

PRZYDATNE RADY

Dżem z agrestu królewskiego czasami gotuje się z dodatkiem ziaren orzecha włoskiego. To sprawi, że przygotowania będą nieco trudniejsze, ale rezultaty będą świetne. Zamiast nasion włóż do jagód pestki i gotuj według naszego przepisu.

PRZY OKAZJI

Uważaj, aby nie rozgotować liści wiśni stanowiących bazę syropu z dżemu z agrestu królewskiego, dzięki czemu uzyska on naprawdę ładny zielony kolor, a nie brązowy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja