Dżem wiśniowy z syropem bazyliowym
Alsou Muftakhova 21 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 48 godz Dodać. czas: 1 godzinaGotowanieŚniadaniePopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘwiśnie – 1 kg (obrane)cukier – 1 kgfioletowa bazylia (Reagan) – 30 gwoda – 500 mlsok z połowy cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zagotuj syrop bazyliowy. Bazylię zalać wrzącą wodą, odstawić na 30 minut, następnie przecedzić przez sito, dodać sok z cytryny, wymieszać. Napar zmieni kolor z jasnofioletowego na jasnoróżowy. Dodać cukier, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 40 minut.
Krok 2
Do wrzącego syropu dodać jagody, wyłączyć ogień i pozostawić na kilka godzin (10-12 godzin), następnie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, pozostawić do zaparzenia na kolejne 3-4 godziny, aby skrócić czas gotowania. Powtórz tę procedurę jeszcze 3-4 razy, aż dżem będzie gotowy.