Dżem wiśniowy z pestkami moreli

Dżem wiśniowy z pestkami moreli

gastronomia 22 czerwca 20074,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz1328.jpg1328.jpg1328.jpg1328.jpg Do przepisu

Wiśnie, których pełno na naszych półkach, chcą być przede wszystkim spożywane na świeżo. Nie zapomnij jednak o zaopatrzeniu na zimę. Czereśnie są doskonale zakonserwowane: dżem z nich wykonany jest po prostu niesamowity!

Złożoność: trudny Kalorie: 137,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg czerwonych wiśni0,5 łyżeczki cukier waniliowy1 łyżka. l. Romowie200 g pestek moreli250 g cukruna 1 litr dżemu: Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ostrożnie posortuj dojrzałe wiśnie i umyj je. Usuń łodygi. Za pomocą specjalnego narzędzia usuń nasiona. Jeśli nie masz takiego narzędzia, użyj zwykłej spinki do włosów, aby usunąć nasiona.

Krok 2

Pestki moreli zalać wrzącą wodą i pozostawić na 2 minuty, następnie odcedzić na durszlaku i usunąć skórkę.

Krok 3

Zamiast nasion włóż obrane pestki do wiśni.

Krok 4

Tak przygotowane wiśnie zasypać cukrem i odstawić na noc.

Krok 5

Następnego dnia sok wypuszczony z wiśni wlać do rondla, postawić na małym ogniu i gotować, aż syrop zgęstnieje. Wiśnie zalać gorącym syropem, podpalić i doprowadzić do wrzenia; Usuń pianę łyżką cedzakową. Zdejmij z ognia, przykryj czystym ręcznikiem i poczekaj, aż dżem ostygnie. Ponownie podpal dżem, dodaj rum i zagotuj. Zdjąć z ognia. Gorący dżem wlać do czystych, wysterylizowanych słoików.

Krok 6

Wskazówka: Jeśli wiśnie nie wypuściły wystarczającej ilości soku przez noc, zagotuj zwykły syrop cukrowy i dodaj go do soku. Jeśli zostało trochę pestek moreli, dodajemy je do syropu i gotujemy razem z wiśniami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja