Dżem wiśniowy z pestkami
dc_konul 15 czerwca 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Wiele osób woli konfiturę wiśniową z pestkami od tej przygotowywanej bez nich: w końcu picie tak delikatnej herbaty zachęca do skupienia się na samym procesie. W końcu jak to się zwykle dzieje? Pijemy herbatę, rozmawiamy i jednocześnie zajadamy się dżemem łyżką, nie zwracając zbytniej uwagi na jego smak. Zatem wiśnia z pestkami z pewnością zwróci na siebie uwagę, w przeciwnym razie istnieje ryzyko ich połknięcia lub problemów z zębami. A jeśli tak, to będziesz jadł dżem powoli, ciesząc się każdą łyżką. Chcesz przeżyć takie „słodkie” przeżycie? Następnie szybko zapoznaj się z przepisem na zrobienie dżemu wiśniowego na zimę i zabierz się do pracy!
Złożoność: przeciętny Porcje: 7 Gotowanie: 7 godzin Dodać. czas: 30 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmNowy RokSKŁADNIKI NA 7 PORCJIwiśnia – 1 kgcukier – 1 kgwoda – 100ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki dżemu. Wiśnie połóż na stole, przesortuj, usuń uszkodzone i włóż do dużej miski lub bezpośrednio do zlewu kuchennego.
Krok 2
Ostrożnie umyj wiśnie. Przełóż owoce na stół wyłożony ręcznikami papierowymi. Pozostawić do dokładnego wyschnięcia. W tym przypadku absolutnie nie ma potrzeby stosowania nadmiaru płynu.
Krok 3
Zagotuj syrop cukrowy na dżem. Aby to zrobić, wsyp cukier do dużej emaliowanej patelni i napełnij ją wodą pitną. Postawić na średnim ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
Krok 4
Dodaj pestki wiśni. Ponownie zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, okresowo usuwając pianę. Konfiturę wiśniową wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zakręcić. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Pomimo informacji o zawartości kwasu cyjanowodorowego w pestkach wiśni, z pewnością z takich owoców można zrobić dżem i zjeść go. Po pierwsze, działanie tej substancji na organizm neutralizuje duża ilość cukru, przez co ryzyko zatrucia zmniejsza się niemal do zera. A po drugie, jeśli nie jesz kości, to nie ma się czym martwić.
PRZY OKAZJI
Aby zrobić dżem z wiśni z pestkami, należy wybrać duże owoce: mają gęstszy miąższ, więc po obróbce cieplnej okażą się szczególnie smaczne.