Dżem wiśniowy z pestkami
gastronomia 31 sierpnia 2009(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Są specjalni fani konfitury wiśniowej z pestkami: uważają, że tylko w tym przypadku proces degustacji przypomina święty rytuał, a nie banalne, bezmyślne „jedzenie” łyżką, z chlebem lub bez. No cóż, może faktycznie jest jakiś sens w takim podejściu do tematu. Ponadto konfitura wiśniowa z pestkami ma niepowtarzalny smak, który nadaje. To prawda, że dietetycy zauważają, że takiego produktu nie można przechowywać przez długi czas. Mówią, że w nasionach gromadzi się kwas cyjanowodorowy, co nie jest nieszkodliwe dla zdrowia. Nie przechowujmy więc długo dżemu wiśniowego z pestkami! Po prostu go ugotujemy i zjemy w najbliższej przyszłości w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Smacznie, aromatycznie, duszno!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 105,92 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,16 g/0,10 g/26,19GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘwoda – 1,5 szklankiwiśnia – 1 kgcukier – 1,2 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj owoce na dżem. Posortuj wiśnie, następnie umyj je i usuń łodygi. Za pomocą drewnianej wykałaczki lub widelca nakłuj każdą jagodę w kilku miejscach.
Krok 2
W dużym rondlu zagotuj wodę i zdejmij z ognia. Zanurz wiśnię w wodzie (woda powinna zakrywać owoce). Po 1,5 minucie odcedź wiśnie na durszlaku. Pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3
Przygotuj syrop na dżem. Na patelnię wlej 1,5 szklanki wody i dodaj połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop przez 5 minut na średnim ogniu.
Krok 4
Wiśnie zalać wrzącym syropem i odstawić na 4 godziny. Następnie postaw dżem na średnim ogniu, zagotuj, dodaj pozostały cukier i gotuj przez 10 minut, mieszając i odtłuszczając. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 6 godzin. Ponownie zagotuj dżem, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
Krok 5
Dokładnie umyj i wysterylizuj słoiki. Ostrożnie włóż do nich jagody bez syropu. Gotuj syrop przez kolejne 15 minut. Syrop rozlać do słoików z wiśniami. Szczelnie zamykaj słoiki i przechowuj je.
UWAGA DO GOSPODARKI
Istnieje bardzo prosty sposób na zrobienie dżemu z pestek wiśni. Wiśnie należy posortować, umyć i wypestkować za pomocą specjalnej maszyny lub agrafki. Wiśnie włóż do rondelka i zalej je wrzącym syropem cukrowym. Pozwól parzyć przez 3 godziny. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. i gorące rozlewamy do przygotowanych słoików. Przykryj i ostudź. Następnie szczelnie zamknij. Na 1,5 kg wiśni należy wziąć 1,5 kg cukru i 350 ml wody.
PRZYDATNE RADY
Dżem wiśniowy z pestkami można przygotować w ogóle bez wody. Wystarczy zasypać wiśnie połową cukru na noc, rano odsączyć słodki sok i zagotować syrop, dodając resztę. Następnie gotuj zgodnie z przepisem.