Dżem wiśniowy w powolnej kuchence
Olga Grezowa 15 lipca 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Nawet osoba, która nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiła, poradzi sobie z przygotowaniem dżemu wiśniowego w powolnej kuchence. Faktem jest, że inteligentne urządzenie zapewnia równomierne ogrzewanie miski, dzięki czemu owoce (lub jagody) są idealnie zanurzone w gorącym syropie, doskonale zachowując swój kształt. Tak, a irytujące pieczenie można oczywiście całkowicie wyeliminować, pod warunkiem, że nie przesadzisz z czasem gotowania i temperaturą. Jeśli zastosujesz się do wszystkich instrukcji przepisu, otrzymasz na zimę niezrównany dżem wiśniowy, który zostanie entuzjastycznie przyjęty przez całą rodzinę!
Złożoność: łatwo Porcje: 15 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 2 minutyMulticookerPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 15 PORCJIwiśnia – 600 gcukier – 200 gwoda pitna – 200 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wiśnie na dżem. Jagody umyj, osusz na ręczniku papierowym i odetnij łodygi. Za pomocą specjalnego urządzenia usuń nasiona.
Krok 2
Włóż wiśnie do miski multicookera. Dodać cukier i odstawić na 2 godziny. Następnie wlej wodę pitną i włącz program „Deser”. Dżem przygotować w otwartym urządzeniu, okresowo zgarniając pianę.
Krok 3
Przygotuj słoiki i pokrywki na dżem. Dokładnie umyj odtłuszczaczem lub sodą oczyszczoną. Sterylizuj w dowolny dogodny sposób. Odwróć słoiki na ręczniki papierowe i pozostaw do wyschnięcia. Pokrywy można po prostu ugotować.
Krok 4
Gorący dżem wiśniowy wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zwinąć pokrywki. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
W powolnej kuchence możesz zrobić dowolny dżem, nie tylko dżem wiśniowy. Zasada jest podobna do opisanej w przepisie! Owoce zasypujemy cukrem, czekamy aż puszczą sok, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości.
PRZY OKAZJI
Jeśli planujesz zrobić dżem, ale nie masz specjalnego urządzenia do usuwania pestek z wiśni, użyj wyprostowanego spinacza do papieru. Nakłuj nim owoce z jednej strony. Następnie ostrożnie usuń pestkę, starając się zachować jak najwięcej miąższu wokół niej.