Dżem wiśniowy w powolnej kuchence
gastronomia 10 września 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDeserSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg czerwonych wiśni 200 g migdałów 250 g cukru 1 łyżka. l. rum0,5 łyżeczki cukier waniliowy Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Ostrożnie posortuj dojrzałe wiśnie i umyj je. Usuń łodygi. Za pomocą specjalnego narzędzia usuń nasiona. Jeśli go nie masz, użyj zwykłej spinki do włosów, aby usunąć pestki.
Krok 3
Aby szybko obrać migdały. Należy włączyć tryb „Multi-cook”, ustawić temperaturę na 160°C, zagotować w misce trochę wody, dodać migdały i gotować przez 5 minut. Umieścić na durszlaku i usunąć skórkę z orzechów.
Krok 4
Obrane pestki włóż do wiśni.
Krok 5
Tak przygotowane wiśnie zasyp cukrem, dodaj rum i cukier waniliowy i odstaw na noc.
Krok 6
Następnego dnia wyciśnięty z wiśni sok wlać do miski multicookera, dodać 0,5 szklanki wody i w tym samym trybie „Multicook”, ustawiając temperaturę na 120°C, gotować 30 minut. Dodać wiśnie i doprowadzić do wrzenia. Usuń pianę łyżką cedzakową.
Krok 7
Wyłącz multicooker i poczekaj, aż dżem ostygnie. Następnie ponownie zagotuj i ostudź. Rozlać do wysterylizowanych słoików, zamknąć i przechowywać.