Dżem wiśniowy w powolnej kuchence

Dżem wiśniowy w powolnej kuchence

gastronomia 10 września 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDeserSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg czerwonych wiśni 200 g migdałów 250 g cukru 1 łyżka. l. rum0,5 łyżeczki cukier waniliowy Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wolnowar i składniki.

Krok 2

Ostrożnie posortuj dojrzałe wiśnie i umyj je. Usuń łodygi. Za pomocą specjalnego narzędzia usuń nasiona. Jeśli go nie masz, użyj zwykłej spinki do włosów, aby usunąć pestki.

Krok 3

Aby szybko obrać migdały. Należy włączyć tryb „Multi-cook”, ustawić temperaturę na 160°C, zagotować w misce trochę wody, dodać migdały i gotować przez 5 minut. Umieścić na durszlaku i usunąć skórkę z orzechów.

Krok 4

Obrane pestki włóż do wiśni.

Krok 5

Tak przygotowane wiśnie zasyp cukrem, dodaj rum i cukier waniliowy i odstaw na noc.

Krok 6

Następnego dnia wyciśnięty z wiśni sok wlać do miski multicookera, dodać 0,5 szklanki wody i w tym samym trybie „Multicook”, ustawiając temperaturę na 120°C, gotować 30 minut. Dodać wiśnie i doprowadzić do wrzenia. Usuń pianę łyżką cedzakową.

Krok 7

Wyłącz multicooker i poczekaj, aż dżem ostygnie. Następnie ponownie zagotuj i ostudź. Rozlać do wysterylizowanych słoików, zamknąć i przechowywać.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja