Dżem wiśniowy
Do przepisu
Dżem wiśniowy gotuje się znacznie rzadziej niż dżem wiśniowy, choć okazuje się nie mniej smaczny. To prawda, że pod względem aromatu pierwszy oczywiście przegrywa ze swoim szczęśliwszym konkurentem. No i co się stało?! Postanowiliśmy dodać w trakcie gotowania do syropu z konfitury wiśniowej pachnące przyprawy – naturalną wanilię, cynamon, goździki, liście laurowe – i zaczął mienić się zupełnie innymi kolorami! Swoją drogą jesteśmy pewni, że taki preparat sprawdzi się szczególnie dobrze w zimnych porach roku: nie tylko sprawi radość duszy, ale także rozgrzeje ciało.
Złożoność: łatwo Kalorie: 461,36 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Używany: 1,23 g/0,55 g/114,01GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg wiśni 1 laska wanilii 1 szklanka soku jabłkowego 1 kg cukru laska cynamonu o długości około 5 cm 2 pąki goździków 1 liść laurowy Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wiśnie myjemy i suszymy na konfiturę. Usuń nasiona i łodygi. Za pomocą cienkiego noża przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i wyskrob nasiona.
Krok 2
Przygotuj syrop z dżemu wiśniowego. W rondelku zagotuj sok jabłkowy, dodaj cukier i ciągle mieszając, gotuj syrop na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3
Wiśnie wlać do rondelka, dodać cynamon i goździki, wymieszać. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu odgarniając pianę, około 45 minut. Syrop powinien zgęstnieć, a jagody powinny być całkowicie ugotowane. Aby to sprawdzić, upuść kroplę syropu na czysty spodek, a następnie przechyl spodek w różne strony: gotowy dżem zachowa swój kształt i nie będzie się rozpływał.
Krok 4
Za 5 minut Dodaj wanilię na 2 minuty przed końcem gotowania. – liść laurowy. Gotowy dżem wiśniowy zdejmij z ognia. Wyjąć liść laurowy i wlać dżem do czystych, suchych słoików.
PRZYDATNE RADY
Dżem wiśniowy można gotować w kilku porcjach, każda po 5 minut. W takim przypadku owoce lepiej zachowają swój kształt, a kolor syropu będzie piękniejszy.
PRZY OKAZJI
Dobrze przygotowanego dżemu wiśniowego nie można zwinąć, ale po prostu wlać do słoików po całkowitym ochłodzeniu i zamknięciu zwykłymi plastikowymi lub zakręcanymi pokrywkami.