Dżem wiśniowo-śliwkowy
Do przepisu
Wydawać by się mogło, że śliwki wiśniowe i pomarańcze nie występują razem w przyrodzie, ale w dżemie doskonale się uzupełniają. Smak jest jasny, bogaty, ale nie nachalny. Świetny duet!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 216,10 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 0,19 g/0,02 g/54,11ŚniadaniePopołudniowa przekąskaPustySKŁADNIKI NA 20 PORCJI1 kg żółtej śliwki wiśniowej 1 pomarańcza 1 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Śliwkę wiśniową przekrój na pół i usuń nasiona.
Krok 2
Śliwkę wiśniową zasypać cukrem i odstawić na około 1 godzinę. W tym czasie śliwka puści sok.
Krok 3
Śliwkę wiśniową i cukier postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, mieszając, przez około 25 minut.
Krok 4
Pomarańczę dokładnie umyj pędzelkiem, pokrój na kawałki wraz ze skórką i zmiel w blenderze. za 5 minut Przed końcem gotowania do śliwki wiśniowej dodajemy pomarańczę.
Krok 5
Gotowy dżem wlać do sterylnych słoików i zwinąć według uznania.