Dżem wiśniowo-porzeczkowy
Do przepisu
Jagody ogrodowe – jakie są pyszne i ile wysiłku wymaga ich uprawa. Ale czy dzieci i wnuki wiedzą coś o tych kłopotach? Niech chociaż włożą trochę wysiłku w przygotowanie tego dżemu z rubinowej wiśni i czerwonej porzeczki.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 laska wanilii 1 kg cukru 1 kg czerwonych porzeczek 1 kg wiśni Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zmiel nasiona wanilii z cukrem.
Krok 2
Porzeczki i połowę cukru zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 15 minut.
Krok 3
Usuń pestki z wiśni.
Krok 4
Na osobnej patelni podgrzewaj razem z pozostałym cukrem przez 3-5 minut.
Krok 5
Dodać do porzeczek, delikatnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty.
Krok 6
Rozdzielić do 2 słoików. Zakręć i odwróć do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.