Dżem wiśniowo-jabłkowy
Olga Wołodina 03 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Gęsty dżem o słodko-kwaśnym smaku z nutą cynamonu.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 59,77 kcal/porcja Porcje: 50 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 0,15 g/0,11 g/14,52GotowanieKonserwowanieŚniadaniePopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 50 PORCJIwiśnie leśne (lub ogrodowe) – 600 gjabłka (typ Melba) – 600 gcukier – 600 gmielony cynamon – na czubku noża Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj i osusz wiśnie.
Krok 2
Usuń pestki z wiśni i dodaj połowę cukru. Odstawiamy, aż wiśnie puszczą sok.
Krok 3
Jabłka umyj i pokrój w plasterki.
Krok 4
Jabłka zmiel w blenderze na puree.
Krok 5
Do musu jabłkowego dodać pozostały cukier i podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Dodaj cynamon.
Krok 6
Gdy mus jabłkowy się zagotuje, dodaj wiśnie i cukier, gotuj, delikatnie mieszając, aż do ugotowania (aż kropla nie rozpłynie się).
Krok 7
Gdy będzie gorące, przełóż je do wysterylizowanych słoików i zamknij plastikowymi pokrywkami.
Krok 8
Z tej ilości produktów otrzymaliśmy dwa 600-gramowe słoiki dżemu. Kawałek lata w słoiku gotowy!
UWAGA DO GOSPODARKI
Masę jabłek i wiśni podano bez rdzeni i nasion, to znaczy początkowo potrzebne będzie około 1 kg jabłek, 700 g wiśni.