Dżem wiśniowo-jabłkowy

Dżem wiśniowo-jabłkowy

Olga Wołodina 03 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzDżem wiśniowo-jabłkowy Do przepisu

Gęsty dżem o słodko-kwaśnym smaku z nutą cynamonu.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 59,77 kcal/porcja Porcje: 50 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 0,15 g/0,11 g/14,52GotowanieKonserwowanieŚniadaniePopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 50 PORCJIwiśnie leśne (lub ogrodowe) – 600 gjabłka (typ Melba) – 600 gcukier – 600 gmielony cynamon – na czubku noża Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj i osusz wiśnie.

Krok 2

Usuń pestki z wiśni i dodaj połowę cukru. Odstawiamy, aż wiśnie puszczą sok.

Krok 3

Jabłka umyj i pokrój w plasterki.

Krok 4

Jabłka zmiel w blenderze na puree.

Krok 5

Do musu jabłkowego dodać pozostały cukier i podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Dodaj cynamon.

Krok 6

Gdy mus jabłkowy się zagotuje, dodaj wiśnie i cukier, gotuj, delikatnie mieszając, aż do ugotowania (aż kropla nie rozpłynie się).

Krok 7

Gdy będzie gorące, przełóż je do wysterylizowanych słoików i zamknij plastikowymi pokrywkami.

Krok 8

Z tej ilości produktów otrzymaliśmy dwa 600-gramowe słoiki dżemu. Kawałek lata w słoiku gotowy!

UWAGA DO GOSPODARKI

Masę jabłek i wiśni podano bez rdzeni i nasion, to znaczy początkowo potrzebne będzie około 1 kg jabłek, 700 g wiśni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja