Dżem warzywny Physalis
Tatiana Neblandinka 24 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 101,92 kcal/porcję Porcje: 50 Używany: 0,20 g/0,20 g/24,71PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 50 PORCJI1 kg owoców1,2 kg cukru0,5 l wody Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń owoce pęcherzycy z osłonek, opłucz i nakłuj wykałaczką.
Krok 2
Blanszuj pęcherzycę we wrzącej wodzie przez 2 minuty, aby usunąć gorycz i charakterystyczny zapach. Odcedź na durszlaku.
Krok 3
Przygotuj syrop z pół kilograma cukru i szklanki wody.
Krok 4
Zalać gorącym syropem pęcherzycę.
Krok 5
Po 6 godzinach dodać kolejne pół kilo cukru i gotować dżem przez 5 minut po zagotowaniu.
Krok 6
Po kolejnych 6 godzinach dodać pozostały cukier (200 g) i ugotować dżem na małym ogniu.
Krok 7
Jeśli chcesz, pod koniec gotowania dodaj wanilinę i cynamon.