Dżem truskawkowy z orzechami włoskimi

Dżem truskawkowy z orzechami włoskimi

Ilona Zakirova 05 lipca 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałDżem truskawkowy z orzechami włoskimi Do przepisu

Dżem truskawkowy z orzechami włoskimi to nie tylko niesamowity smak, ale także bardzo oryginalna konsystencja. Tak więc, jeśli wdrożysz ten przepis, otrzymasz wykwintny deser, który można podać gościom zamiast ciasta lub słodyczy. Uwaga: przygotowanie dżemu truskawkowego wymaga dodatkowego czasu, aby jagody w cukrze puściły sok, a także namoczenia orzechów włoskich w koniaku. Dlatego proces należy rozpocząć wieczorem, aby zakończyć go całkowicie rano lub po południu. I nie zapomnij dodać do konfitury truskawkowej z orzechami anyżu gwiazdkowatego, który nada aromatowi preparatu pikantne, ale jednocześnie delikatne nuty.

Złożoność: łatwo Kalorie: 89,37 kcal/porcja Porcje: 33 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 12 godz Używany: 1,05 g/4,02 g/10,64PiekarnikZamrażanieKonserwowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 33 PORCJItruskawki – 500 gcukier – 300 gorzechy włoskie łuskane – 200 gkoniak – 100 mlanyż gwiazdkowaty – 1–2 „gwiazdki” Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na dżem truskawkowo-orzechowy. Posortuj jagody, dokładnie spłucz zimną wodą, a następnie dobrze osusz, rozkładając je na ręcznikach papierowych.

Krok 2

Usuń łodygi i działki z truskawek. Każdą jagodę pokroić na ćwiartki i umieścić w szerokim rondlu z grubym dnem. Dodać cukier i wstawić do lodówki na noc.

Krok 3

Do miski włóż obrane orzechy włoskie na konfiturę. Zalewamy wrzącą wodą, aż całkowicie je zakryje. Pozostaw na 2 minuty. Następnie odcedź na durszlaku i pozwól wodzie spłynąć.

Krok 4

Orzechy włoskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Prażyć orzechy włoskie przez dziesięć minut, następnie ostudzić.

Krok 5

Orzechy włoskie włóż do czystego szklanego słoika i zalej koniakiem. Przykryj pojemnik pokrywką i włóż do lodówki na noc. Dzięki temu truskawki i orzechy pozostaną tam do rana.

Krok 6

Wyjmij garnek z truskawkami z lodówki. Dodać orzechy włoskie ze słoika i anyż gwiazdkowaty. Umieścić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, usuwając pianę, przez około 20 minut.

Krok 7

Przygotuj małe słoiki i pokrywki na dżem. Dokładnie umyj je odtłuszczaczem lub sodą oczyszczoną. Napełnij je wodą prawie do samej góry.

Krok 8

Sterylizuj słoiki w kuchence mikrofalowej przez 2-3 minuty. Wyłóż na ręczniki papierowe i pozostaw do wyschnięcia. Pokrywki można gotować w wodzie przez 10 minut.

Krok 9

Gorące truskawki i orzechy włoskie wlać do przygotowanych słoików i zwinąć pokrywki. Wyłożyć na złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

PRZYDATNE RADY

Oczywiście najłatwiej jest kupić orzechy łuskane, jednak często są one „zestarzałe”. Dlatego lepiej kupować całe. Wiedz, że łupiny świeżych orzechów są jasne i mniej kruche niż stare. W takim przypadku będziesz musiał poświęcić trochę czasu na podzielenie każdego z nich, ale w rezultacie otrzymasz soczyste, delikatne pestki – idealne do tego rodzaju dżemu.

PRZY OKAZJI

Jeśli robisz dżem z małych truskawek, nie musisz kroić jagód na ćwiartki, ale zostaw je w całości. W takim przypadku lepiej jest gotować w dwóch etapach po 10 minut każdy (po pierwszym poczekaj, aż zawartość patelni całkowicie ostygnie).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja