Dżem Truskawkowy z Nutą Róży: Ekscytujący Fuzja Smaków

Dżem truskawkowo-różany

Dżem truskawkowy z wodą różanąDżem truskawkowy z wodą różaną Do przepisu

Konfitura truskawkowo-różana… Już od nazwy wiadomo, że mowa o deserze dla baśniowych księżniczek, królowych i innych pięknych dam, które zajadają się tym przysmakiem z kryształowych rozetek srebrnymi łyżeczkami. Cóż, przynajmniej nam się tak wydaje! Ale tak naprawdę dżem różano-truskawkowy ma wyśmienity, absolutnie boski smak i niepowtarzalny aromat. Nawiasem mówiąc, nie trzeba odrywać płatków kwiatów: sugerujemy użycie suszonych pąków, które można kupić w dużych sklepach z herbatą. Pozostaje tylko przygotować truskawki i zrobić z nich dżem według naszego przepisu, który niewątpliwie stanie się ulubionym daniem całej rodziny.

Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 30 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEtruskawki średniej wielkości – 1,5 kg cukier – 1,5 kg woda pitna – 150 ml suszonych pąków róż – 50 g jadalnej wody różanej – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj truskawki. Posortuj jagody, usuwając pomarszczone lub uszkodzone, pozostałe dokładnie opłucz zimną bieżącą wodą i osusz, rozkładając je na papierowym ręczniku. Usuń łodygi i działki.

Krok 2

Truskawki umieść w emaliowanej misce lub szerokim rondlu. Dodać cukier i zalać wodą pitną. Postaw na średnim ogniu, zagotuj, usuń pianę i gotuj przez 5 minut.

Krok 3

Dodaj pąki róż. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i natychmiast zmniejszyć ogień. Gotuj przez 10 minut, okresowo usuwając pianę. Zalać wodą różaną i gotować kolejne 5-7 minut. Gorący dżem wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zwinąć pokrywki.

PRZYDATNE RADY

Gdzie znaleźć wodę różaną na konfiturę truskawkowo-różaną? W dużych supermarketach lub sklepach internetowych. Pamiętaj tylko, że mówimy o jadalnej wodzie różanej, która jest czystym destylatem płatków (bez alkoholu w składzie).

PRZY OKAZJI

Do konfitury truskawkowo-różanej możesz dodać jedną „gwiazdkę” anyżu gwiazdkowatego lub kilka „pudełek” naturalnego kardamonu: dzięki temu smak przysmaku wzbogaci się o ciekawe nuty korzenne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja