Dżem truskawkowy z miętą i pomarańczą
Maira 02 lipca 2024 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Dżem truskawkowy z miętą i pomarańczą to opcja dość niestandardowa, ale niewątpliwie udana: wszystkie składniki bardzo harmonijnie się ze sobą łączą. Z zakupem składników nie powinno być żadnych problemów, bo na Twojej daczy zapewne rosną jagody i aromatyczne zioła, a cytrusy można kupić w sklepach ogólnospożywczych przez cały rok. Uwaga: ten dżem truskawkowy przygotowuje się w kilku krótkich etapach, po każdym kroku pozwalając mu całkowicie ostygnąć. Dlaczego jest to konieczne? Aby plasterki pomarańczy i jagody zachowały swój kształt, wchłaniając syrop podczas ostygnięcia! Będzie to miało najkorzystniejszy wpływ zarówno na konsystencję dżemu, jak i na jego wygląd.
Złożoność: łatwo Kalorie: 485,80 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 1,22 g/0,48 g/118,48GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJItruskawki – 1 kg 200 gcukier – 1 kg 300 gpomarańcze – 2 szt.mięta – 4 gałązki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na dżem truskawkowy. Posortuj jagody, usuwając pomarszczone lub uszkodzone, pozostałe dokładnie opłucz zimną bieżącą wodą i osusz, rozkładając je na papierowym ręczniku. Usuń łodygi i działki.
Dżem truskawkowy z miętą i pomarańczą ()
Krok 2
Do rondla wlać 2 litry wody i doprowadzić do wrzenia. Zanurzaj w całych pomarańczach i blanszuj przez 2-3 minuty. Następnie wyjmij owoce łyżką cedzakową, osusz i ostudź. Bez obierania pokroić w cienkie plasterki.
Dżem truskawkowy z miętą i pomarańczą ()
Krok 3
Umieść pomarańcze i truskawki w emaliowanej misce lub szerokiej patelni. Dodaj cukier. Pozostawić na 4-5 godzin, aby truskawki i pomarańcze puściły sok.
Dżem truskawkowy z miętą i pomarańczą ()
Krok 4
Miętę umyj, dobrze wysusz i oderwij liście od gałązek. Wytnij duże. Dodaj do pojemnika z cukrowanymi truskawkami i pomarańczami. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Powtórz to 3 razy. Dżem powinien zgęstnieć.
Dżem truskawkowy z miętą i pomarańczą ()
Krok 5
Ostudzony dżem truskawkowy z miętą i pomarańczą przełóż do czystych słoików i przykryj plastikowymi pokrywkami. Zwijanie nie jest konieczne. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Dżem truskawkowy z miętą i pomarańczą ()
PRZYDATNE RADY
Gotowość dżemu truskawkowego możesz określić bez termometru spożywczego. Na łyżeczkę nałóż trochę wrzącego syropu i poczekaj, aż lekko ostygnie. Następnie umieść kroplę na płaskim, zimnym spodku. Jeśli syrop nie rozleje się, zachowując kształt kulki, dżem jest gotowy.
PRZY OKAZJI
Słoiczków na dżem truskawkowy z miętą i pomarańczą nie trzeba sterylizować. Wystarczy dokładnie umyć pojemniki odtłuszczaczem, a następnie kilkakrotnie zalać ich wnętrze wrzątkiem. Pamiętaj tylko, że zanim napełnisz je dżemem, słoiki muszą być całkowicie suche.