Dżem truskawkowy z cytryną i miętą
Ilona Zakirova 03 lipca 2023 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Dżem truskawkowy z cytryną i miętą przyjemnie urozmaici Twoje zwykle „przygotowane” menu, które zwykle nie błyszczy oryginalnością. W końcu jak to się dzieje? Dżemy robimy zazwyczaj z truskawek, wiśni, porzeczek i innych owoców lub jagód, korzystając z tradycyjnych, rodzinnych przepisów, które gotowały mamy i babcie. Doświadczone gospodynie domowe czasami dodają cukier na oko, wszystkie „technologie” są tak dobrze rozwinięte. W tym przypadku proponuje się gotować truskawki z dodatkiem plasterków cytryny i liści mięty. Dzięki takiemu połączeniu składników dżem zyskuje wyśmienity smak i oryginalny aromat, który z pewnością docenią Twoi bliscy.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 139,72 kcal/porcję Porcje: 16 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 12 godz Używany: 0,42 g/0,14 g/33,94DeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 16 PORCJItruskawki – 500 gcukier – 500 gmięta – 50 gcytryna – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki dżemu. Posortuj truskawki, dokładnie spłucz zimną wodą, a następnie dobrze osusz na ręcznikach papierowych. Usuń łodygi i działki z jagód.
Krok 2
Przygotowane truskawki włóż do szerokiego rondla z grubym dnem, posypując cukrem. Przykryć podwójnie złożoną gazą lub czystym ręcznikiem. Pozostaw na 4-5 godzin, aby jagody puściły sok.
Krok 3
Miętę na dżem umyć i delikatnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Oddziel liście od łodyg. Ponieważ gałązki nie będą potrzebne, można je wysuszyć, a następnie zmiażdżyć w młynku do kawy i wykorzystać jako przyprawę.
Krok 4
Dokładnie umyj cytrynę na dżem, używając twardej strony gąbki nasączonej detergentem, aby usunąć wierzchnią woskową warstwę pokrywającą owoce cytrusowe, aby zapewnić lepszą konserwację.
Krok 5
Usuń skórkę z cytryny za pomocą drobnej tarki, uważając, aby nie dotknąć białej warstwy. Następnie pokrój owoce w grube plasterki. Oddzielić miąższ od folii i białej warstwy.
Krok 6
Truskawki z cukrem i powstałym sokiem umieścić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 2 minuty. Dodać miąższ cytrynowy i gotować około 15 minut, okresowo usuwając pianę.
Krok 7
Dodaj liście i skórkę mięty do truskawek i cytryny. Delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką. Gotuj dżem przez kolejne 15–20 minut, okresowo zbierając pianę i potrząsając patelnią.
Krok 8
Przygotuj małe słoiki i pokrywki na dżem. Dokładnie umyj je odtłuszczaczem lub sodą oczyszczoną. Napełnij je wodą prawie do samej góry. Sterylizuj w kuchence mikrofalowej przez 2-3 minuty. Wyłóż na ręczniki papierowe i pozostaw do wyschnięcia.
Krok 9
Do przygotowanych słoików wlać gorący dżem truskawkowy z cytryną i miętą i zwinąć pokrywki. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Jeśli przygotowujesz dżem truskawkowy z cytryną i miętą, ściśle przestrzegając wszystkich instrukcji przepisu, możesz go przechowywać nie w lodówce, ale po prostu w suchym i ciemnym miejscu.
PRZY OKAZJI
Aby syrop dżemowy był szczególnie piękny i przezroczysty, użyj cukru rafinowanego zamiast cukru granulowanego. To prawda, że będzie się topić wolniej, więc pozostaw truskawki w jego towarzystwie nie na 5 godzin, jak zaleca przepis, ale na całą noc.