Dżem truskawkowy z całymi jagodami na zimę
Elena Niekrasowa 03 czerwca 2015 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przygotuj na zimę dżem truskawkowy z całymi jagodami, a otrzymasz naprawdę wyjątkowy deser do herbaty: pyszny i bardzo apetyczny. Cieszenie się tym to prawdziwa przyjemność! Oczywiście prawie każda gospodyni domowa ma swój przepis na dżem truskawkowy i to właśnie ten wydaje się najlepszy, wręcz idealny. Ale jeśli pewnego dnia wypróbujesz ten przepis, będziesz mile zaskoczony rezultatem. W tym dżemie jagody zachowują swój kształt i pięknie wyglądają w syropie o charakterystycznym „truskawkowym” kolorze. Sekret tkwi w unikalnej metodzie gotowania, której wszystkie szczegóły znajdziesz w przepisie.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 72 godzGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘtruskawki – 1 kgcukier – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj truskawki. Posortuj jagody i dokładnie spłucz zimną bieżącą wodą. Odsączyć na ręcznikach papierowych i pozostawić do wyschnięcia. Truskawki obierz i włóż do dużej miski na dżem.
Krok 2
Truskawki posypać cukrem i przykryć gazą złożoną na pół. Zostaw to na noc. W tym czasie truskawki dadzą dużo soku, który stanie się podstawą syropu przyszłego dżemu.
Krok 3
Rano włóż miskę truskawek do cukru i postaw na dużym ogniu i zagotuj. Usuń piankę. Przesuń miskę z jagodami w syropie na blat lub w inne miejsce. Pozostaw na 24 godziny.
Krok 4
Następnego dnia powtarzamy wszystkie kroki opisane w poprzednim kroku. Trzeciego dnia przygotowujemy słoiki, do których włożymy dżem, oraz pokrywki. Należy je dokładnie umyć i wysterylizować.
Krok 5
Miskę truskawek w syropie postaw na dużym ogniu i zagotuj. Usuń piankę. Od razu przełóż dżem do słoików i zwiń. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Taki dżem truskawkowy należy zwinąć, a nie tylko przykryć plastikowymi pokrywkami, gdyż syrop nie jest wystarczająco gęsty i może się zepsuć.
PRZY OKAZJI
Dżem truskawkowy lepiej gotować w małych porcjach (nie więcej niż 1 kg) w szerokiej misce lub rondlu. W tym przypadku syrop z jagodami nagrzewa się równomiernie i szybko, co gwarantuje zachowanie pięknej barwy.