Dżem truskawkowy z bazylią i miętą
Anastazja 03 lipca 2015 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Dżem truskawkowy z bazylią i miętą to prawdziwy rarytas dla tych, którzy lubią przygotowywać słodkie przetwory na zimę i nie boją się odejść od tradycyjnych przepisów. Prezentowany tutaj egzemplarz jest dość oryginalny. Zgadzam się: niewiele osób pomyślałoby o dodaniu liści ziół do dżemu truskawkowego! Tak więc w tym przepisie jagody uzupełnia bazylia, mięta, a nawet skórka z cytryny, które tworzą prawdziwą symfonię smaków. Spróbuj i przekonaj się, że wcale nie przesadzamy!
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 1 godzinaGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘtruskawki – 400 gmięta – 10-15 liścibazylia – 10 liścicukier – 300 gotarta skórka z 1 cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na dżem truskawkowy. Posortuj jagody, usuwając pomarszczone lub uszkodzone, pozostałe dokładnie opłucz zimną bieżącą wodą i osusz, rozkładając je na papierowym ręczniku. Usuń łodygi i działki z truskawek.
Krok 2
Opłucz liście mięty i bazylii pod zimną bieżącą wodą i osusz, rozkładając je na ręcznikach papierowych. Truskawki umieść w emaliowanej misce lub szerokim rondlu.
Krok 3
Truskawki zasyp cukrem i delikatnie potrząśnij kilka razy, aby równomiernie rozprowadzić go po jagodach. Pozostaw na 3 godziny. Truskawki powinny puścić dużo soku.
Krok 4
Pojemnik z truskawkami i cukrem postaw na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut, okresowo usuwając pianę. Dodać startą skórkę z cytryny, miętę i bazylię. Gotuj przez 5 minut. Niech dżem ostygnie.
Krok 5
Przygotuj słoiki i pokrywki na dżem. Dokładnie umyj odtłuszczaczem lub sodą oczyszczoną. Sterylizuj w dowolny dogodny sposób. Odwróć słoiki na ręczniki papierowe i pozostaw do wyschnięcia. Pokrywy można po prostu ugotować.
Krok 6
Do przygotowanych słoików wkładamy ostudzony dżem truskawkowy z bazylią i miętą. Przykryj plastikowymi pokrywkami (nie trzeba zwijać). Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Którą bazylię wybrać do konfitury truskawkowej, czerwoną czy zieloną? W tym przypadku wykorzystano zieleń, ale wydaje nam się, że równie odpowiednia będzie czerwień, która ma bardziej wyrazisty smak.
PRZY OKAZJI
Do konfitury truskawkowej z bazylią i miętą możesz dodać 2-3 „pudełka” naturalnego kardamonu: jego pikantne, lekko pikantne, orzeźwiające nuty idealnie wpasują się w całościowy obraz.