Dżem truskawkowy w powolnej kuchence
gastronomia 06 czerwca 2013 Do przepisu
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg truskawek 1,2 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Posortuj jagody, usuń łodygi. Truskawki włóż do durszlaka i opłucz, zanurzając je kilka razy w dużym pojemniku z wodą i pozwalając, aby cała woda spłynęła.
Krok 3
Jagody włóż do miski multicooker, zasyp cukrem i odstaw w chłodne miejsce na 8–10 godzin.
Krok 4
Następnego dnia włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C i zagotuj dżem, usuwając pianę. Gotuj przez 30 minut.
Krok 5
Dokładnie umyj słoiki z dżemem i podgrzej je, pozostawiając na 2-3 minuty. do kuchenki mikrofalowej. Gorący dżem wlać do ogrzanych słoików, zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.