Dżem truskawkowy i rozmarynowy
Marina MARmeladINKA 10 kwietnia 2019 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ten dżem pochodzi z Włoch! Ma przyjemną lekką goryczkę, ale jednocześnie jest bardzo aromatyczny i pachnący! A połączenie rozmarynu i truskawek jest idealne!
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 25 minutGotowanieŚniadaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘtruskawki (sezonowe) – 2 kgcukier – 1,5 kgkrem balsamiczny – 2 łyżki. łyżki (do smaku)rozmaryn bez łodygi – 2 gałązki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dojrzałe i pachnące sezonowe truskawki umyj, lekko osusz i usuń szypułki.
Krok 2
Jagody wymieszać z częścią cukru (1/3 części), doprowadzić do wrzenia, od razu dodać kolejną część cukru, całkowicie rozpuścić, dodać pozostały cukier i odgarnąć pianę, gotować 3-5 minut w temp. niski poziom wrzenia.
Krok 3
Następnie dodać rozmaryn (liście), gotować około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać krem balsamiczny, wymieszać i wyłączyć ogień.
Krok 4
Gorący dżem przekładamy do ciepłych, suchych i czystych słoików i szczelnie zamykamy. Odwróć go i pozwól mu ostygnąć w tym stanie, przykrywając go grubym ręcznikiem.