Dżem truskawkowy
gastronomia 17 czerwca 2009 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 518,60 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,80 g/0,40 g/127,14GotowanieKuchnia rosyjskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukier – 1,2 kgtruskawki ogrodowe – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj truskawki, umyj je, a następnie usuń łodygi i liście. Jagody przekładamy do dużej miski, zasypujemy cukrem i odstawiamy w chłodne miejsce na 8–10 godzin.
Krok 2
Jagody włóż do miski lub rondla, podpal ogień i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby pozbyć się piany, przez około 25 minut.
Krok 3
Gorący dżem wlać do suchych, wysterylizowanych słoików. Włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą do sterylizacji – półlitrowe słoiki na 10 minut, litrowe słoiki na 20 minut. Zamknąć, ostudzić do temperatury pokojowej i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.