Dżem truskawkowy
gastronomia 27 listopada 2013 Do przepisu
Pod żadnym pozorem nie myć truskawek! To bardzo delikatna jagoda, natychmiast wchłania ciecz ze wszystkimi jej zapachami i zanieczyszczeniami.
Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1,2 kg poziomek 1,2 kg cukru 1 łyżka. l. Tabela wag i miar octu balsamicznego PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sortuj jagody, ostrożnie usuwając wszelkie pozostałości leśne, liście i łodygi.
Krok 2
Do rondelka lub miski do przygotowania dżemu wlać 100 ml zimnej wody i octu balsamicznego, dodać cukier. Postaw na średnim ogniu, zagotuj, usuń pianę, gotuj przez 5 minut.
Krok 3
Dodaj jagody. Gotuj według metody wskazanej w przepisie „Dżem morelowy z pestkami”, czterokrotnie doprowadzając do wrzenia i ostudząc. Po prostu gotuj za każdym razem przez 1 minutę, a nie 3, jak dżem morelowy. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić.