Dżem truskawkowo-wiśniowy
gastronomia 10 lipca 2015 r Do przepisu
Jest krótki okres w roku, kiedy można zrobić dżem truskawkowo-wiśniowy. Nie przegap tego! Dżem okazuje się niezwykły: pachnący, aromatyczny z delikatnymi truskawkami i elastycznymi wiśniami.
Złożoność: łatwo Kalorie: 327,33 kcal/porcję Porcje: 15 Gotowanie: 1 godzina Używany: 1,07 g/0,60 g/79,00GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 15 PORCJI1 kg truskawek 1 kg wiśni 1 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń pestki z wiśni. Podgrzewaj z połową cukru przez 4-5 minut.
Krok 2
W drugim rondlu lekko rozgnieć truskawki i podgrzej razem z pozostałym cukrem na małym ogniu, aż do wrzenia. Gotuj przez około 5-7 minut. Dodaj wiśnie.
Krok 3
Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Gorące przekładamy do słoików. Zakręć i odwróć do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.