Dżem truskawkowo-malinowy
Do przepisu
Dżem truskawkowo-malinowy to ucieleśnienie Twoich ulubionych letnich smaków i aromatów. Wyobraź sobie, jak przyjemnie będzie delektować się tym cudownym naturalnym deserem w zimny jesienny lub zimowy wieczór i pamiętaj o duchowym relaksie na wsi! Aby zapobiec zasłodzeniu dżemu i lepiej go przechowywać, proponujemy dodać do niego sok z cytryny. Ocet balsamiczny doda do smaku potrawy dość ciekawych, wyrafinowanych nut. Spróbuj zrobić dżem truskawkowo-malinowy według naszego przepisu, zwłaszcza, że nie wymaga to od Ciebie żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych.
Złożoność: łatwo Kalorie: 405,52 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny Używany: 1,05 g/0,57 g/97,67GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJItruskawki – 500 gmaliny – 500 g cukru – 700 g wody pitnej – 350 ml soku z cytryny – 35 ml octu balsamicznego – 20 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj jagody na dżem. Posortuj truskawki i maliny, umyj je i osusz, rozkładając je na ręcznikach papierowych. Oczyść, usuń łodygi i gałązki.
Krok 2
Duże truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki, małe pozostawić w całości. Jest to konieczne, aby wszystkie owoce gotowały się w tym samym czasie.
Krok 3
Przygotuj syrop. Aby to zrobić, wsyp cukier do rondla i napełnij go chłodną wodą pitną. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 4
Do powstałego syropu włóż truskawki i maliny. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu odgarniając pianę. Upewnij się, że dżem się nie pali.
Krok 5
Do dżemu truskawkowo-malinowego dodaj sok z cytryny i ocet balsamiczny. Ostrożnie, aby nie uszkodzić jagód, wymieszaj i gotuj, mieszając, przez około 40 minut.
Krok 6
Konfiturę truskawkowo-malinową wlać do wyparzonych słoików, zwinąć, przełożyć na złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Aby sprawdzić, czy konfitura truskawkowo-malinowa jest już gotowa, nabierz łyżeczkę syropu i poczekaj, aż lekko ostygnie. Delikatnie upuść go na zimny, płaski spodek. Jeśli krople nie rozprzestrzenią się, dżem jest gotowy.
PRZY OKAZJI
Dżem z truskawek i malin można przygotować w kilku porcjach. Do syropu włóż jagody, zagotuj i gotuj przez 5 minut, usuwając pianę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i ponownie postawić na ogniu. Powtórz tę czynność 3-4 razy.