Dżem śliwkowy z żelatyną

Dżem śliwkowy z żelatyną

gastronomia 18 sierpnia 2015Dżem śliwkowy z żelatyną Do przepisu

Z niewielu owoców można zrobić tak wspaniały powideł śliwkowy, bogaty w błonnik i pektyny.

Aby przygotować dżem, należy wypestkować śliwkę lub odciąć miąższ od pestki, jeśli trudno jest ją oddzielić. W tym przepisie ilość cukru i płynu podana jest na kilogram masy netto śliwek. Z kilograma śliwek można uzyskać 2 litry dżemu.

Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minutGotowanieKonserwowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg śliwek bez pestek 600 g cukru 6 łyżek. sok z cytryny 15 g żelatyny 1 łyżeczka. masło Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Drobno posiekaj śliwki i włóż do dużego rondla lub miski do przygotowania dżemu.

Krok 2

Do śliwek wsypać 300 g cukru, dodać sok z cytryny i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Pozostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.

Krok 3

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.

Krok 4

Postaw rondelek na średnim ogniu i podgrzewaj przez 3-4 minuty, rozgniatając owoce tłuczkiem do puree lub drewnianą łyżką.

Krok 5

Dodajemy pozostały cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, mieszając i odtłuszczając, aż temperatura dżemu osiągnie 102°C (lub do chwili, gdy kropla dżemu utrzyma swój kształt na zimnym spodku).

Krok 6

Dodajemy wyciśniętą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Wymieszaj masło.

Krok 7

Gorący dżem przekładamy do suchych i gorących słoików i zakręcamy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja