Dżem śliwkowy z żelatyną
gastronomia 18 sierpnia 2015 Do przepisu
Z niewielu owoców można zrobić tak wspaniały powideł śliwkowy, bogaty w błonnik i pektyny.
Aby przygotować dżem, należy wypestkować śliwkę lub odciąć miąższ od pestki, jeśli trudno jest ją oddzielić. W tym przepisie ilość cukru i płynu podana jest na kilogram masy netto śliwek. Z kilograma śliwek można uzyskać 2 litry dżemu.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minutGotowanieKonserwowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg śliwek bez pestek 600 g cukru 6 łyżek. sok z cytryny 15 g żelatyny 1 łyżeczka. masło Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Drobno posiekaj śliwki i włóż do dużego rondla lub miski do przygotowania dżemu.
Krok 2
Do śliwek wsypać 300 g cukru, dodać sok z cytryny i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Pozostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.
Krok 3
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
Krok 4
Postaw rondelek na średnim ogniu i podgrzewaj przez 3-4 minuty, rozgniatając owoce tłuczkiem do puree lub drewnianą łyżką.
Krok 5
Dodajemy pozostały cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, mieszając i odtłuszczając, aż temperatura dżemu osiągnie 102°C (lub do chwili, gdy kropla dżemu utrzyma swój kształt na zimnym spodku).
Krok 6
Dodajemy wyciśniętą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Wymieszaj masło.
Krok 7
Gorący dżem przekładamy do suchych i gorących słoików i zakręcamy.