Dżem śliwkowy z pestkami

Dżem śliwkowy z pestkami

Śliwkowe wyroby cukiernicze z pestkąDżem śliwkowy z pestkamiŚliwkowe wyroby cukiernicze z pestkąDżem śliwkowy z pestkami Do przepisu

Wiele osób robi dżem ze śliwek z pestkami, ale nie każdemu wychodzi. Co dokładnie się dzieje nie tak? Po pierwsze, sama konsystencja dżemu okazuje się bardzo wątpliwa: owoce dosłownie topią się, łączą z syropem, a nasiona pływają osobno. Być może dlatego smak potrawy również nie jest zachwycający. Proponujemy zrobić powidła śliwkowe z pestkami, stosując kilka trików. Najpierw poddaj owoce swoistemu zabiegowi „utwardzania” poprzez zanurzenie ich w gorącej, a następnie zimnej wodzie. Dzięki tej technice owoce lepiej zachowują swój kształt po ugotowaniu. Po drugie, przygotuj dżem nie od razu, ale w kilku etapach. Pozwala to zachować aromat, smak i kolor owoców, co najkorzystniej wpływa na jakość gotowego produktu.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 12 godzGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśliwki – 1 kg cukier – 1,2 kg woda pitna – 1 l Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj śliwki na dżem z pestkami. Przede wszystkim posortuj owoce według stopnia dojrzałości, usuwając uszkodzone. Umyj śliwki i dobrze osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Do szerokiego rondla o pojemności co najmniej 3 litrów wlać wodę pitną. Podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia (optymalna temperatura to 85°C). Sprawdź to za pomocą termometru kuchennego.

Krok 3

Umieść dużą miskę wypełnioną lodowatą wodą obok zlewu. Zanurz śliwki w gorącej wodzie i pozostaw na 3-5 minut. Następnie spuść wodę. Umieść śliwki w misce z lodowatą wodą. Rozłóż je i osusz na papierowym ręczniku.

Krok 4

W szerokim rondlu lub misce na dżem przygotuj syrop cukrowy. Aby to zrobić, wsyp cukier do pojemnika, dodaj wodę pitną i mieszając, zagotuj. Gotuj przez 3 minuty.

Krok 5

Zanurz śliwki w powstałym syropie cukrowym. Mieszaj bardzo ostrożnie i podgrzewaj przez minutę. Zdjąć z ognia. Pozostawić na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Krok 6

Ponownie postaw pojemnik ze śliwkami w syropie na ogniu i gotuj przez 30 minut w trzech lub czterech partiach. Czas oczekiwania pomiędzy dawkami wynosi 2 godziny. Przygotowany gorący powidło śliwkowe wraz z pestkami przekładamy do suchych, wysterylizowanych słoików i zamykamy.

PRZYDATNE RADY

Aby określić gotowość powideł śliwkowych z pestkami, nabierz je łyżeczką, nałóż na zimny płaski spodek i odstaw na kilka minut. Jeżeli nie rozprzestrzeni się, zdjąć z ognia.

PRZY OKAZJI

Na powidła śliwkowe z pestkami używaj owoców niezbyt dużych, niezbyt przejrzałych. To one lepiej zachowają swój kształt po ugotowaniu, a smak potrawy tylko na tym zyska.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja