Dżem śliwkowy z nektarynką
Waleria Kashirska 07 września 2014 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Testowanie przepisów na śliwki na zimę w praktyce to prawdziwa przyjemność. Możesz wziąć kilka owoców pestkowych, takich jak śliwki i nektarynki, i zrobić z nich dżem. A żeby uzyskać imponującą galaretowatą konsystencję, dodaj do nich agar-agar.
Złożoność: łatwo Porcje: 1MikserGotowanieDżemPustySos/dressingSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśliwka 300 gnektarynka 1 szt.cukier 160 grzimna woda 80 mlagar-agar 12 łyżeczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Śliwki i nektarynki umyć i osuszyć. Usuń nasiona.
Krok 2
Owoce włożyć do rondelka z podwójnym dnem, dodać cukier i zmiksować blenderem.
Krok 3
Postaw patelnię z posiekanymi owocami na kuchence na dużym ogniu. Gdy puree się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i mieszaj od czasu do czasu przez 15 minut. Usuń piankę.
Krok 4
W czasie gdy puree się gotuje, namocz agar-agar w szklance zimnej wody.
Krok 5
Po 15 minutach wlej namoczony agar-agar na patelnię i gotuj przez kolejne 10-12 minut, ciągle mieszając.
Krok 6
Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce do czasu użycia. Smacznego!