Dżem śliwkowy
Do przepisu
Wiele osób lubi powidła śliwkowe, jednak nie każdy wie jak je przygotować, aby miało odpowiednią konsystencję i było smaczne. Dlatego postanowiliśmy podzielić się tutaj tym wspaniałym, sprawdzonym przepisem! Oczywiście zrobienie powideł śliwkowych, jak każdego innego, zajmuje trochę czasu, ale wynik z pewnością jest tego wart. Nie krępuj się i latem poświęć na to kilka godzin, a zimą będziesz mieć pod ręką niesamowity przysmak, który możesz zjeść w czystej postaci lub posmarować kromką świeżego chleba, ciesząc się jego aromatem i wspomnienie o Twojej ulubionej daczy!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 111,05 kcal/porcję Porcje: 16 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,23 g/0,09 g/27,55PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 16 PORCJIczarna śliwka – 400 g woda pitna – 150 ml cukier – 400 g mielony imbir – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj śliwki na dżem. Aby to zrobić, posortuj owoce, umyj je i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Każdą śliwkę przekrój na pół i usuń pestki.
Krok 2
Umieść śliwki w rondlu o odpowiedniej pojemności. Zalać wodą pitną i gotować po zagotowaniu na małym ogniu przez 5 minut. Następnie zwiększ ogień do średniego. Gotuj do miękkości.
Krok 3
Na patelnię ze śliwkami dodaj cukier i mielony imbir. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu, okresowo usuwając pianę.
Krok 4
Śliwki w syropie zdejmij z ognia i lekko ostudź. Następnie przecedzić przez drobne metalowe sitko do żaroodpornej miski lub innej patelni. Włóż go z powrotem do ognia.
Krok 5
Mieszając, zagotuj powidło śliwkowe. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 30–35 minut, aż zgęstnieje. Masę śliwkową należy wymieszać, aby się nie przypaliła.
Krok 6
Powidła lekko ostudzić i wlać do suchych, wysterylizowanych słoików. Gdy mieszanina ostygnie, zamknij je śrubami lub szczelnymi plastikowymi pokrywkami.
PRZYDATNE RADY
Gotowość powideł śliwkowych można określić nabierając łyżką gorącą mieszankę i unosząc ją nieco nad spodek. Jeśli płynie niezbyt cienką, równą strużką, produkt jest gotowy. Najskuteczniejszym sposobem jest zmierzenie temperatury dżemu: powinna ona wynosić co najmniej 106°C.
PRZY OKAZJI
Aby lepiej przechowywać powidła śliwkowe, zamykaj słoiki pokrywkami dopiero po całkowitym ostygnięciu. W takim przypadku na powierzchni tworzy się cienka warstwa, która chroni przedmiot przed uszkodzeniem.