Dżem śliwkowo-pomidorowy
Do przepisu
Dla miłośników indyjskiego chutneyu i marmolady cebulowej – konfitura śliwkowo-pomidorowa. Można go stosować do serwowania mięsa lub tłustych ryb, a także podawać na toście z serem i winem. Cóż to będzie za pyszny posiłek…
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godzinyGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 kg śliwek węgierskich 1 kg mięsistych pomidorków, najlepiej w kształcie śliwki 1 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory zalać niewielką ilością wody pitnej. Podgrzewać pod przykryciem, aż zmięknie. Zdjąć z ognia. Przełóż na sito i rozgnieć pomidory tłuczkiem.
Krok 2
Śliwki przekrój na pół i usuń pestki.
Krok 3
Do czystego rondla włóż przecier pomidorowy i dodaj śliwki. Gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut.
Krok 4
Dodać cukier, wymieszać i gotować kolejne 30 minut. Zakręć i odwróć do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.